Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Uber předvedl nový autonomní vůz

Uber předvedl nový autonomní vůz

SUV XC90 značky Volvo je určeno pro sériovou výrobu

Společnost Uber na svém výročním summitu Elevate představila kromě mnoha dalších technických inovací i první automobil se schopností autonomního řízení, který je určený pro sériovou výrobu. Uber jej vyvinul ve spolupráci se společností Volvo Cars. Jedná se o další krok v rámci strategického partnerství obou firem.

Uber Volvo XC90

Od roku 2016, kdy společnosti Volvo Cars a Uber podepsaly smlouvu o technologické spolupráci, vyvinuly za účelem urychlení vývoje vlastních autonomně řízených vozidel hned několik prototypů. Nyní představené SUV Volvo XC90 je prvním vozem ze sériové výroby, který je v kombinaci se systémem automatického řízení společnosti Uber schopen se zcela sám řídit.

Základní Volvo XC90 je vybaveno klíčovými bezpečnostními funkcemi automobilky, díky nimž mohl Uber do vozu instalovat svůj vlastní systém autonomního řízení. To v budoucnu umožní vyvíjet vozidla řízená autopilotem pro síť flotily Uber, jejímž cílem bude zajišťovat sdílenou jízdu v automaticky řízených vozech.

K nejdůležitějším funkcím sériového vozu, připraveného pro autonomní sdílenou jízdu, patří několik záložních systémů pro řízení a brzdění a také akumulátor představující rezervní zdroj energie. Pokud kterýkoli z primárních systémů z nějakého důvodu selže, okamžitě se aktivují záložní, které vůz nechají zastavit.

Kromě vlastních palubních systémů značky Volvo je automobil vybaven také řadou senzorů automatického řízení od Uberu, jejichž úkolem je zajistit bezpečné ovládání a manévrování s vozem v městském prostředí.

Systém autonomního řízení Uber, integrovaný do platformy vozu Volvo, může nabídnout bezpečnou a spolehlivou alternativu k současné sdílené jízdě. Ve vyhrazených oblastech vhodných pro automaticky řízená auta budou zákazníky přepravovat vozidla vybavená autopiloty, na něž již nebudou muset dohlížet speciálně vyškolení zaměstnanci.

Produkční vůz se systémem autonomního řízení vznikl na základě obchodní smlouvy z roku 2016, kdy se Volvo Cars dohodlo s Uberem na dodání desítek tisíců základních vozidel, určených pro integraci technologie automatického řízení. Mají být dodána během následujících let.

Uber Volvo XC90

Komentáře ke článku