Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Nejdůležitější je dostatečný boční odstup

Nejdůležitější je dostatečný boční odstup

Continental zkoumal soužití řidičů a cyklistů

Společnost Continental si objednala průzkum, týkající se soužití řidičů a cyklistů v silničním provozu. Agentura STEM/MARK v této souvislosti oslovila celkem 501 respondentů.

Že jde o skutečně ožehavé téma, vyplynulo už z toho, že přes 70 % dotázaných bylo svědkem incidentu, kdy biker ohrozil či omezil člověka za volantem automobilu. Ovšem jen o málo menší počet lidí zažil přesně opačnou situaci.

Co by mělo být základním pravidlem při předjíždění do pedálů šlapajících nadšenců? Osm z deseti účastníků výzkumu za něj považuje zachování dostatečného bočního odstupu. Pro šest z deseti je velmi důležitý výběr správného místa k manévru. Mělo by tomu tak být na rovném a přehledném úseku vozovky. Rozhodně ne na křižovatkách, před přechody pro chodce, na kruhovém objezdu, nebo pokud cyklista jede středem komunikace a chystá se odbočit. Polovina respondentů zdůrazňuje současnou nutnost zpomalení vozidla.

Dokáží se všichni porovnat?

Řadu neštěstí má na svědomí i náhlé otevření dveří zaparkovaného automobilu do jízdní dráhy. Pokud se tak stane bezprostředně před přijíždějícím cyklistou, často to končí střetem. V zemi šlapadlům všeho druhu zaslíbené, tedy v Nizozemsku, přišli na to, jak jim předcházet. Vystupující osoba ovládá dveře vzdálenější pravou rukou. Tento pohyb ji donutí pootočit trup a poskytne lepší výhled dozadu z okna i zrcátka.

Anketa zároveň odhalila nespokojenost veřejnosti s rozvojem, ale i kvalitou cyklostezek u nás. Přitom jde o ideální řešení, jak tyto dva jen obtížně spolu koexistující světy oddělit.

Komentáře ke článku