Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Japonské hybridní SUV bez převodovky

Japonské hybridní SUV bez převodovky

Test Hondy CR-V 2,0 i-MMD Hybrid

Není hybrid jako hybrid. Různí výrobci používají i různé hybridní systémy. Velmi zajímavý je systém Honda i-MMD, který tato japonská automobilka v Evropě poprvé nabídla právě ve vlajkové lodi pro tento trh – SUV s názvem CR-V.

Tento systém pohonu je zajímavý tím, že se, na rozdíl od většiny hybridů, obejde bez běžné převodovky. Ta bývá v hybridech samozřejmě automatická nebo se používá planetová, která má podobný projev jako CVT. I v Hondě CR-V to podle zvukového projevu vypadá na CVT, ale jde o úplně jiné řešení. Pojďme se ale nejprve podívat na auto jako celek.

Honda CR-V 2,0 i-MMD Hybrid

Design exteriéru a interiéru

Zvenku se Honda CR-V Hybrid prakticky neliší od běžných verzí, například s motorem 1,5 VTEC Turbo, kterou jsme již testovali. Zatímco třetí generace tohoto SUV měla typicky japonský design, který ne každému v Evropě padl do oka, tak čtvrtá se více přiblížila evropskému zákazníkovi a současná pátá se podle našeho názoru zatím nejlépe trefila do jeho vkusu. Ale design je subjektivní záležitost.

Honda CR-V 2,0 i-MMD Hybrid

V interiéru je změna větší. Zatímco běžné verze mají na středovém panelu, který vychází z přístrojové desky a je blízko volantu, klasickou řadicí páku, hybrid tam má pouze tlačítkový volič. Je to tedy řešení, které se používá spíše v elektromobilech. Přístrojová deska tak vypadá moderněji než ta v běžných verzích, i když jinak je design zbytku interiéru stejný. Přístrojová deska je poměrně přehledná a ergonomická, i zmíněná tlačítka pro volbu směru jízdy jsou krásně po ruce.

Honda CR-V 2,0 i-MMD Hybrid

Prostor uvnitř a praktičnost

Velikost interiéru se nijak proti výchozí verzi nezměnila a i zde platí, že jde o velmi prostorné auto. Ostatně pátá generace je největší CR-V v historii a prostor uvnitř tomu odpovídá. I 192 centimetrů vysoký autor článku má „za sebou“ před koleny zhruba 10 centimetrů místa, takže se dá opravdu říci, že tam je královský prostor.

Honda CR-V 2,0 i-MMD Hybrid

Nevýhodou ale je, že pravděpodobně kvůli bateriím se zmenšil zavazadlový prostor. Ten tak přišel o asi 80 litrů a objem v hybridní verzi tedy podle oficiálních údajů činí necelých 500 litrů. Jelikož se ale počítá jen objem po roletu a karoserie CR-V je poměrně vysoká se strmou zádí, při naložení až po střechu je tam i tak poměrně velký prostor.

Honda CR-V 2,0 i-MMD Hybrid

Pohonné ústrojí

Tuto část máme obvykle nadepsanou Motor a převodovka, ale Honda CR-V i-MMD Hybrid převodovku nemá. Má jeden stálý převod, který přijde ke slovu ve vyšších rychlostech, protože odpovídá nejvyššímu stupni v běžných převodovkách. V nižších rychlostech, například po městě, se o pohon stará elektromotor. Buď z baterie, nebo ze spalovacího motoru, který běží v ideálním režimu a pohání generátor.

Ideální režim u atmosférického motoru znamená ten s otevřenou škrticí klapkou, kdy má motor nejnižší ztráty a tedy nejvyšší účinnost. Přebytečnou energii, která zrovna není potřeba, uloží do baterií a tím zkrátí dobu, kdy musí spalovací motor běžet. Kromě energie z rekuperace při brždění se ukládá i přebytečná energie ze spalovacího motoru, což zvyšuje celkovou účinnost.

Podle Hondy spočívá výhoda absence převodovky v tom, že se snižují třecí ztráty. My ji vidíme i v úspoře hmotnosti oproti běžným hybridům, tedy HEV. U těch totiž podobný systém používá jen Honda. Podobně, ale ještě dokonaleji vyřešené to má Mitsubishi Outlander PHEV, ovšem to je plug-in hybrid.

U Hondy CR-V bychom si také dokázali představit plug-in hybridní verzi. Stačily by k tomu větší baterie a externí nabíjení, protože ostatní parametry systému by byly dostačující. Spalovací motor má výkon 107 kW a elektromotor 135 kW, což je i maximum hybridního systému.

Jízda

Pocitově je hybrid naladěný trochu komfortněji než přeplňovaná patnáctistovka. Vůbec to ale nevadí, protože sportovněji zaměřený řidič stejně raději sáhne po běžném pohonu s manuální převodovkou a navíc i hybrid má dobré jízdní vlastnosti v zatáčkách. Rozdíl není velký.

Honda CR-V 2,0 i-MMD Hybrid

Hybrid je pocitově pomalejší, ale v tomto případě je to opravdu spíše dojmem ze zvukového projevu vytočeného motoru v konstantních otáčkách. Protože technické údaje hovoří jinak. Hybrid se rozjede z 0 na 100 km/h za 8,8 sekundy, zatímco patnáctistovka za 9,1 sekundy. Každopádně rozdíl je minimální, ale dává to smysl, protože elektromotor hybridu má o 8 kW vyšší výkon než přeplňovaná patnáctistovka.

V maximální rychlosti už se ale karta obrací. Zatímco tradiční benzíňák by se měl rozjet až na 211 km/h, hybrid končí na 180 km/h. I to ale dává smysl, protože ve vyšší rychlosti už hybrid pohání pouze spalovací motor a ten má výkon o 20 kW nižší než patnáctistovka.

Režimy jízdy lze přepínat. Pokud je dostatečně nabitá baterie, je možné tlačítkem EV zapnout čistě elektrickou jízdu. Podle našich zkušeností ale stačí to nechat na autě, které automaticky přepíná podle práce s plynem. Rekuperovat pak lze brzdovým pedálem do určité úrovně stlačení, případně se dá pomocí pádel pod volantem nastavit úroveň rekuperace. Je ale škoda, že takto nelze rekuperaci úplně vypnout, protože v některých situacích, když není potřeba brzdit, by bylo efektivnější „plachtění“ na neutrál.

Honda CR-V 2,0 i-MMD Hybrid

Spotřeba

V testu se potvrdilo to, co je o hybridech známé. Nejnižší spotřeba byla při jízdě ustálenou rychlostí do 90 km/h a po městě, kdy i tento hybrid funguje v nejefektivnějším režimu, protože nejvíce využije elektrického pohonu. Ve městě navíc zužitkuje brzdnou energii při mnoha bržděních a následně ji využije třeba při popojíždění v koloně, které zvládá bez spalovacího motoru.

Při 90 km/h se spotřeba pohybuje mírně nad hranicí 5 l/100 km a ve městě je to o zhruba čtvrt litru více.Ani na rychlostní silnici při 110 km/h není nijak vysoká, pohybuje se okolo 5,7 l/100 km. Na dálnici při 130 km/h už ale vyskočí o další dva litry. Kombinovaná spotřeba podle tankování vyšla za celý test na 6,2 l/100 km. Na poměrně velké a prostorné SUV je to pěkná hodnota, ale je jasné, že při menším podílu dálničních jízd mohla být ještě nižší, protože ve všech ostatních režimech je hybridní CR-V úspornější.

Závěr

Honda hybridní CR-V prezentovala jako náhradu dieselu, což se úplně nepovedlo. Zatímco diesel vyniká na dálnici a ve městě má spotřebu nejvyšší, hybrid to má úplně obráceně. Navíc diesel je zpravidla i dobrý tahoun těžkých přívěsů, což o hybridu také neplatí.

Částečně se to ale Hondě přece jen podařilo, protože spousta lidí používá naftová SUV v městském a příměstském provozu, kde tyto vozy nejsou optimální z hlediska spotřeby, ani pokud jde o opotřebení a servisní náklady. A v tomto druhu provozu lze těžko najít lepší náhradu, než je pohon i-MMD. Lepší by byl už jen plug-in hybrid, ale zatímco klasický hybrid se prodává za podobné ceny jako dříve diesely, plug-in hybrid bude výrazně dražší.

I u úsporné verze se Hondě podařilo udržet svůj typický sportovnější charakter auta, alespoň pokud jde o podvozek a řízení, když samozřejmě řazení a sportovnější zvuk odpadly. Kdo ale netrvá na posledních dvou umíněných aspektech a naopak uvítá automat, pro toho je na cesty po městě a okolí hybridní CR-V určitě dobrou volbou.

Honda CR-V 2,0 i-MMD Hybrid

Základní údaje - Honda CR-V 2,0 i-MMD Hybrid 2WD Elegance

Karoserie: pětidveřové SUV
Počet míst: 5
Předchůdce: -
Příbuzné modely: -
Hlavní konkurent: Toyota RAV4
Platforma: -
Pohon: předních kol
Motor: hybridní 2,0 i-MMD (zážehový + elektromotor)
Výkon 135 kW (184 k)
Točivý moment: 315 N.m
Umístění motoru: vpředu napříč
Převodovka: jednostupňová (automatická)
Maximální rychlost: 180 km/h
Zrychlení 0-100 km: 8,8 s
Spotřeba paliva podle NEDC: 5,3 l/100 km
Spotřeba paliva podle WLTP: 6,9 l/100 km
Objem nádrže 57 l
Dojezd 826 km
Délka: 4600 mm
Výška: 1679 mm
Rozvor náprav: 2663 mm
Poloměr otáčení: 11,4 m
Provozní hmotnost: 1614 - 1657/2240 kg
Užitečné zatížení: 538 - 626 kg
Objem zavazadlového prostoru: 497 l
Místo výroby: Shibuya-Ku (Japonsko)
Záruka: tři roky/100 000 km
Cena testovaného modelu: 849 900 Kč za CR-V Hybrid Elegance vč. DPH

Honda CR-V 2,0 i-MMD Hybrid

 

Honda CR-V 2,0 i-MMD Hybrid

 

 

 

 

Komentáře ke článku