Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Čtyřkové kupé BMW s posíleným sportovním duchem

Čtyřkové kupé BMW s posíleným sportovním duchem

Zážehový šestiválec ze sebe vydá 374 koní

BMW představilo novou podobu modelu 4 Coupé. Prodávat se začne na podzim tohoto roku.

Délka vozu narostla oproti předchůdci o 128 milimetrů na 4768 mm, šířka o 27 mm na 1852 mm a rozvor náprav o 41 mm na 2851 milimetrů. Výška se zvětšila o 6 mm na 1383 mm, rozchod kol vpředu o 28 milimetrů a vzadu o 18 milimetrů.

Velká, vertikálně navržená BMW maska chladiče ve tvaru ledvinek je nakloněna směrem vpřed a sahá téměř až ke spodní hraně předního nárazníku. Světlomety standardně využívají techniku LED, za příplatek jsou k dispozici v adaptivním provedení s laserovými moduly BMW Laserlight.

Uvnitř nalezneme sportovní sedadla (vzadu pro dvě osoby) a odlišně tvarovaný kožený volant. Přístrojový panel a kontrolní displej tvoří soubor velkoplošných obrazovek. Tlačítko start/stop je umístěno na středovém tunelu. Cestující mohou využít třízónovou automatickou klimatizaci a odkládací paket. Volitelně se dají objednat nezávislé topení a prostorové osvětlení včetně uvítacího světelného koberce Welcome Light Carpet. Zavazadelník skýtá objem 440 litrů. 

BMW 4 Coupé oproti svému předchůdci ve všech směrech narostlo

Automobil je vybaven mild-hybridní technologií. Startér-generátor přidává pro dynamičtější předjíždění nebo rozjezd elektrický výkon navíc, konkrétně 8 kW/11 k.

Kromě řadového šestiválce, dávajícím 275 kW/374 k, lze také také vybírat ze dvou čtyřválcových zážehových jednotek, které v BMW 420i Coupé generují 135 kW/184 k a v BMW 430i Coupé 190 kW/258 k. Čtyřválcový vznětový motor (140 kW/190 k) pohání BMW 420d Coupé a BMW 420d xDrive Coupé. Je opatřen dvoustupňovým přeplňováním turbodmychadlem.

Pro všechny modelové varianty je obligátní osmistupňová převodovka Steptronic s možností řazení páčkami na volantu. Inteligentní pohon všech kol BMW xDrive přenáší hnací sílu prostřednictvím elektronicky řízené vícelamelové spojky. V jízdních situacích, kdy pohon všech kol není nutný, je veškerý výkon směřován na zadní nápravu. 

Také interiér podtrhuje sportovní charakter modelu

Z řady bezpečnostních systémů je třeba jmenovat varování před čelní srážkou s brzdnou funkcí, před nechtěným opuštěním jízdního pruhu včetně návratu do něj a upozornění na rychlostní limity Speed Limit Info.

V rámci balíčku Driving Assistant Professional přibývají asistent řízení a udržování v pruhu s aktivní navigací, vytvoření záchranářské uličky Emergency Lane Assistant nebo parkovací pomocník včetně couvací funkce. Head-Up displej má o 70 procent větší projekční plochu.

Zařízení Live Cockpit Plus tvoří ovládání iDrive s 8,8palcovou kontrolní obrazovkou a dotykovým ovladačem, přístrojový panel s technologií Black Panel soustředěný okolo 5,1palcového barevného displeje, multimedia a navigace, dva USB porty pro přenos dat a rozhraní WiFi. Vestavěná karta SIM s připojením 4G LTE a paket Connected Professional dovolují používat digitální služby, jakými jsou BMW TeleServices a tísňové volání E-Call nebo dopravní informace v reálném čase RTTI s upozorněním na lokální nebezpečí.

Komentáře ke článku