Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Chodcům noc vůbec nesvědčí

Chodcům noc vůbec nesvědčí

Hrozbou jsou neseřízené světlomety i tmavé oblečení

Jízda či chůze v mlze, při silném dešti nebo po setmění jsou pro všechny účastníky silničního provozu situace se zvýšeným ohrožením. Dlouhodobá statistika Centra dopravního výzkumu a BESIP potvrdila, že za posledních 14 let byl podíl usmrcených chodců na silnicích v noci vždy více než poloviční (v loňském roce 53 %) a problémem jsou podle očekávání především podzimní a zimní měsíce.

Za tmy je riziko nehody končící smrtí více než dvakrát větší než za dne. Proto správné osvětlení a respektování pravidla vidět a být viděn je zde zcela zásadní,“ uvedla Ing. Veronika Krajsová, prezidentka Asociace Záchranný kruh.

Jedním ze základních předpokladů ke zlepšení neutěšeného stavu je zajištění řádného technického stavu vozidla. „Špatně seřízené světlomety mohou dohled řidiče zkrátit až o 30 metrů nebo naopak až 20krát zvýšit hrozbu oslnění protijedoucích motoristů,“ připomněl nadstrážmistr Michal Fridrich z Hasičského záchranného sboru ČR. 

Nehody za snížené viditelnosti často končí pro jejich účastníky fatálně

Schopnost bezpečně zastavit nebo se vyhnout neosvětlené překážce v nočních hodinách výrazně klesá při rychlosti vyšší než 50 km/h. Zejména při změně použití světel z dálkových na potkávací by neměl šofér tuto hranici překračovat.

Svůj podíl viny nicméně nesou i „pěšáci“. Mnoho z nich stále neuznává, že výrazný a viditelný oděv s reflexními prvky hraje zásadní roli. Vliv má také barva oblečení. V případě modré je jedinec viděn na vzdálenost přibližně 18 metrů, u bílé se tato hranice posouvá na 55 metrů a při aplikaci reflexního materiálu na již dostačujících 200 metrů.

Komentáře ke článku