Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Abiteboul povede ve WRC Hyundai

Abiteboul povede ve WRC Hyundai

Nahradí Monceta

Hyundai konečně sehnal permanentního šéfa pro svůj program ve WRC. Stal se jím Cyril Abiteboul. Francouz s sebou přináší mimo jiné i zkušenosti z F1, kde dlouhá léta působil. Kromě týmu WRC bude šéfovat také závodním zákaznickým programům Hyundai. Své zákazníky má jihokorejská značka zejména v nižších rallyeových šampionátech včetně mistrovství Evropy a kategorie WRC 2  a také na scéně závodů kategorie TCR.

"Na tuto novou příležitost se těším. V motorsportu i v ostatních svých aktivitách si Hyundai opatrně buduje své vedoucí postavení. Z možnosti být toho součástí a řídit WRC spolu se zákaznickými závodními programy jsem nadšený. Zde už tým ukázal, že je silný," říká ke své nové roli pětačtyřicetiletý Pařížan.

Ve světě motorsportu není Abiteboul ani zdaleka novou tváří. Nadcházející výzva ale pro něj přesto bude svým způsobem speciální. Vůbec poprvé totiž bude působit na rallyeové scéně.

"Těším se na to, až se ponořím mezi rallyeovou komunitu a zjistím o tomto úžasném sportu více. Hyundai mi dal plnou podporu, aby byl můj přechod do této role co nejhladší. Nemůžu se dočkat, až začneme," dodává.

Prezident Hyundai Motorsportu Sean Kim si hodně slibuje právě od Abiteboulových zkušeností z F1. Současně ale respektuje, že bude Abiteboulovi nějaký čas trvat, než se v rallye zorientuje.

Cyril Abiteboul povede Hyundai. Foto: Hyundai Motorsport


"Pomůže nám to objevit nové příležitosti pro náš růst a zlepšení. Chceme zahájit ještě intenzivnější boj o tituly ve WRC a také chceme intenzivněji podporovat naše zákaznické závodní týmy. Záměrně mu dáme čas, aby se zabydlel, objevil nové prostředí a časem si roli šéfa týmu osvojil," říká Kim.

Nového šéfa pro WRC a zákaznické programy hledal Hyundai už od prosince 2021. Tehdy totiž z osobních důvodů na pozici rezignoval Andrea Adamo. Pod jeho vedením byla značka úspěšná. V letech 2019 a 2020 dovedl Hyundai k týmovému titulu ve WRC. Jihokorejské značce se ale s Adamem dařilo například také ve světovém poháru cestovních vozů WTCR. S vozy Hyundai i30 se zde stali šampiony Gabriele Tarquini (2018) a Norbert Michelisz (2019). Třetí jezdecký titul přidala značka až loni, tedy už bez Adama. V modelu Elantra se k němu probojoval Mikel Azcona.

Loni vedl Hyundai ve WRC jakožto zastupující šéf Julien Moncet. Ten byl do té doby u týmu šéfem pro pohonné jednotky. Stáj pod jeho vedením zažila nejúspěšnější sezonu z hlediska vyhraných soutěží (5) a Ott Tänak si dojel pro titul vicemistra. Právě Estonec, který už letos za Hyundai nepojede, neboť se vrátil k M-Sportu, se ale během loňské sezony nechal slyšet, že Moncet není tím pravým mužem na pozici šéfa týmu.

"Není to ten pravý na tuto pozici. Je skvělý přes motory, vždy to tak bylo. A Hyundai má skvělý motor. Podle mě by se tedy měl věnovat právě tomu," byl Tänak upřímný.

Moncet sice bude v roli týmového šéfa nahrazen, součástí Hyundai Motorsportu ale zůstává. Jeho role sice ještě nebyla oficiálně potvrzena, už teď je ale jasné, že bude spojena s budoucími technologiemi.
S Thierrym Neuvillem se i letos musí ve WRC počítat jako s jedním z kandidátů na titul. Foto: Hyundai Motorsport


Abiteboulova mise začne už příští víkend. Během něj totiž odstartuje nová sezona WRC soutěží Rallye Monte Carlo. Pro Hyundai bude i letos závodit jeho stálice Thierry Neuville. Druhým stálým jezdcem se stane Esapekka Lappi, který přichází z Toyoty. Pouze vybraných podniků se budou účastnit Dani Sordo s Craigem Breenem, kteří se budou střídat ve třetím voze. Až čas ukáže, zdali se Abiteboulovi podaří splnit cíl, na který nikdo z jeho předchůdců nedosáhl. Tím je zisk jezdeckého titulu.

Přesvědčil Ricciarda i Alonsa



Nyní sice Cyril Abiteboul přichází k Hyundai, jeho dosavadní kariéra je ale spojena s jinou automobilkou - Renaultem. K francouzské značce nastoupil už v roce 2001 poté, co dokončil studium na technologickém institutu v Grenoblu. Nejprve se staral o webové stránky týmu F1. V roce 2007 byl povýšen do role vývojového manažera a v roce 2010 se stal výkonným ředitelem. Po sezoně 2010 se Renault jako tým ze startovního pole F1 vytratil a působil zde pouze v roli dodavatele motorů. Abiteboul plnil roli zastupujícího generálního ředitele.

V roce 2012 zkusil novou výzvu. Připojil se k týmu Caterham. Nejprve byl jmenován výkonným ředitelem a poté i šéfem týmu. Stáj patřila tou dobou k nejméně konkurenceschopným týmům ve startovním poli, což dokládá skutečnost, že za celou dobu své existence nezískala jediný bod. Abiteboul byl jejím šéfem od roku 2014. V jejím průběhu tým změnil majitele (krátce nato zkrachoval) a právě po tomto kroku Abiteboul z týmu odešel.

Ihned po svém odchodu se Abiteboul vrátil zpět k Renault Sportu F1 jako generální ředitel. V roce 2016 se Renault vrátil do F1 coby tovární tým a Abiteboul ho vedl až do roku 2020. Před sezonou 2021, kdy byla stáj přejmenována na Alpine, odešel.

S Renaultem už byl logicky schopen dosáhnout lepších výsledků než s Caterhamem. V poháru konstruktérů dosáhl nejlépe na čtvrté místo v roce 2018, kdy se o něj postarali Nico Hülkenberg s Carlosem Sainzem. Během svého působení se mohl radovat i ze tří pódiových umístění. Všechy přišly v roce 2020. O dvě se postaral Daniel Ricciardo a o jedno Esteban Ocon.

Ricciarda Abiteboul přivedl do Renaultu ze stáje Red Bull. K jejich spolupráci se váže i jedna veselá záležitost. Abiteboul a Ricciardo se totiž v roce 2020 vsadili, že pokud Australan získá pódium, nechá se Abiteboul tetovat. To se Ricciardovi povedlo a Abiteboul tak nyní nosí na ruce tetování, které tvoří zčásti logo Renaultu a zčásti specificky strávený medojed.

S Danielem Ricciardem prohrál Cyril Abiteboul sázku. Foto: Alpine F1 Team


V době, kdy byl Abiteboul v čele Renaultu, byl dohodnut mimo jiné i návrat Fernanda Alonsa do F1. Když na něj ale v sezoně 2021 skutečně došlo, už Abiteboul u kormidla nebyl.

Ne všem se ovšem spolupráce s Abiteboulem zamlouvala. Své o tom ví nový šéf Ferrari Fréderic Vasseur. Ten působil u Renaultu v roce 2016 jako týmový šéf. Jelikož se ale v otázce dalšího směřování týmu s Abiteboulem často neshodoval, rozhodl se po jediné sezoně odejít.

Dosud posledním Abiteboulovým působištěm byla společnost Mecahrome, která mimo jiné dodává pohonné jednotky pro šampionáty F2 a FIA F3. Abiteboul s ní spojil síly po svém odchodu z Renaultu. Zastával roli poradce pro motorsport.

Zdroj: Motorsport, DirtFish, úvodní foto: Hyundai Motorsport

Komentáře ke článku