Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Loeb si zazávodí s Fabií

Loeb si zazávodí s Fabií

Odjede s ní Rallye Azory

Devítinásobného mistra světa v rallye Sébastiena Loeba uvidíme vůbec poprvé startovat s vozem české značky Škoda. Francouz se totiž od 31. března do 2. dubna zúčastní v Portugalsku soutěže Rallye Azory. Zde usedne za volant modelu Fabia RS Rally2. Role navigátorky se chopí Loebova partnerka Lauréne Godeyová.

"Mám velkou radost z toho, že budu poprvé ve své kariéře startovat na Rallye Azory. Tento týden a tento neobvyklý podnik mě budou určitě bavit. Po pravé ruce budu mít Lauréne a budu poznávat novou Škodu Fabia RS Rally2," těší se Loeb.

Spolu s Godeyovou nepojede Loeb poprvé. Dvě soutěže s ní totiž odjel již v roce 2019 ve Francii. Nejprve nastoupili do Rallye Terre du Haut-Var s Hyundai i20 R5 a poté do Rallye du Var s Hyundai i20 Coupe WRC. Ve druhém případě se jim podařilo vyhrát.

Škodu Fabia RS Rally2 poskytne Loebovi německá stáj Toksport WRT, která nasazuje auta mimo jiné i v mistrovství světa v rámci kategorie WRC 2. V posledních dvou letech zde tým dokonce získal jezdecké tituly. Zatímco v sezoně 2021 oslavoval Andreas Mikkelsen, loni Emil Lindholm. Mikkelsen se navíc v roce 2021 stal také mistrem Evropy.

Právě Mikkelsen bude na Azorech jedním z Loebových soupeřů. V akci se objeví mimo jiné i Ole Christian Veiby, čtvrtý muž loňského ročníku mistrovství světa v rallyekrosu, který v únoru skončil při Švédské rallye druhý v rámci WRC 2.

Se Škodou Fabia RS Rally2 letos bojuje na špici WRC 2 mimo jiné Oliver Solberg. Foto: Toksport WRT


Soutěž Rallye Azory už má za sebou bohatou historii. Letos půjde již o její 57. ročník. Tentokrát se sice bude započítávat "pouze" do seriálu Tour European Rally Series, do azorského rallyeového šampionátu a do azorské šotolinové trofeje, dlouho ovšem byla součástí kalendáře mistrovství Evropy. To zde závodilo ještě loni, pro letošek se ale promotér šampionátu rozhodl podnik z kalendáře vyřadit. Důvodem byla snaha snížit pro účastníky náklady na cestování.

Na Rallye Azory jsme byli v minulosti svědky i jednoho českého vítězství. V roce 2013 zde triumfoval Jan Kopecký.

 

WRC pořád ve hře


Rallye Azory by nemusela být jediným letošním Loebovým startem v "klasické" rallye. Francouz se totiž nijak nebrání pokračování spolupráce se stájí M-Sport ve WRC. Za britský tým loni odjel čtyři soutěže a dokonce vyhrál na Rallye Monte Carlo.

Šéf stáje Malcolm Wilson i nadále o Loebovy služby stojí, přiznává však, že současná forma jeho stálého jezdce Otta Tänaka situaci trochu mění. Estonec v únoru překvapivě vyhrál Švédskou rallye a nyní se nachází v čele průběžného pořadí.

"Pokud by si našel čas a mohl nějaké podniky odjet, určitě bych ho rád viděl zpátky. Hlavně ale kladu důraz na to, aby byl Ott v pozici, kdy bude stoprocentně spokojený," nechal se před časem slyšet Wilson.

Další starty Loeba u M-Sportu se nedají vyloučit. Foto: M-Sport



Loeb měl původně zájem obhajovat v lednu vítězství na Rallye Monte Carlo. Podnik se ale konal jen krátce po skončení Rallye Dakar, kde Loeb skončil druhý v kategorii automobilů.

Ukazuje se, že Loebův letošní program bude o něco méně nabitý než loni. V mistrovství světa v dálkových rallye sice se stájí Bahrain Raid Xtreme pokračuje, v Extreme E ale jeho působení skončilo. Poté, co loni vybojoval s Cristinou Gutiérrezovou titul, už v šampionátu letos nepůsobí. U týmu X44 ho nahradil Fraser McConnell.

Jediným podnikem WRC, který přímo koliduje s dálkovým mistrovství světa, je Chorvatská rallye. Ta se jede od 20. do 23. dubna. Od 22. do 28. dubna se ale rovněž koná mexická Sonora rallye.

Zdroj: DirtFish, Autonoviny, úvodní foto: Bahrain Raid Xtreme

 

Komentáře ke článku