Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Kristoffersson zatím dominantní i v Norsku

Kristoffersson zatím dominantní i v Norsku

MS v rallyekrosu - Hell - sobota

Druhý letošní podnik rallyekrosového mistrovství světa se zatím vyvíjí stejně jako ten první. Dominuje mu totiž Johan Kristoffersson. Pětinásobný šampion v sobotu ovládl, co se dalo. Druhé místo patří Kevinu Hansenovi a třetí Niclasi Grönholmovi.

"Je dobré, když jdete spát po dvou dobrých jízdách. Současně ale nemůžete usínat na vavřínech a přemýšlet nad tím, že jste nejrychlejší, protože máte 100 bodů na kontě. Body se rozdávají až po finále," zůstává Kristoffersson i navzdory vydařené sobotě nohama na zemi.

Svou rychlost Švéd ukázal už při superpole. Zde totiž zajel nejrychlejší čas s náskokem  109 tisícin před týmovým kolegou Olem Christianem Veibym. Jeho dominance poté pokračovala i ve dvojici rozjížděk. Zatímco v té úvodní nadělil druhému Kevinu Hansenovi téměř dvě a půl sekundy, ve druhé zvítězil s bezmála dvousekundovým náskokem před Niclasem Grönholmem.

"Superpole bylo dobré. Pak se mi dvakrát podařilo dobře odstartovat. Z auta jsem měl dobrý pocit, takže si nemohu stěžovat. Trať se pořád vyvíjí, takže musíte být precizní. Pokud totiž jenom polovinou kola najedete na nezpevněnou část trati, můžete v jediné zatáčce ztratit klidně i sedm desetin. Stále je třeba se posouvat dopředu a musíme i nadále makat, zůstat ve střehu a všímat si detailů. Uvidíme, zda se zvládneme zlepšovat i zítra," dodává Švéd.

Seveřané momentálně tvoří i zbytek pódiových pozic. Zatímco druhý je Kevin Hansen, třetí místo patří Niclasi Grönholmovi. Hansen se stejně jako Kristoffersson umístil v obou jízdách mezi nejlepší trojicí. Zatímco v té první obsadil druhé místo, ve druhé z toho byl bronzový výsledek. Za Kristofferssonem momentálně zaostává  o 13 bodů. Niclas Grönholm, který si v rozjížďkách připsal šesté, respektive druhé místo, je na třetí příčce se sedmnáctibodovým mankem na Kristofferssona.

Kevin Hansen je zatím největším soupeřem Johana Kristofferssona. Foto: Team Hansen


Mezi nejlepší šesticí se nacházejí také Timmy Hansen (-18), Ole Christian Veiby (-21) a Sébastien Loeb (-23). Zejména Hansen má co napravovat. Mistr světa z roku 2019 byl totiž před dvěma týdny v Montalegre vyřazen po incidentu už v semifinále. Lepší víkend by chtěl zažít i Loeb. Legendu WRC totiž zbrzdil při portugalském finále defekt pneumatiky.  Kvůli němu projela jeho Lancia Delta cílem až na poslední šesté příčce.

Smolař Chicherit



Za Loebem se nachází se ztrátou pěti bodů sedmý Timo Scheider. Osmá pozice patří po sobotě Guerlainu Chicheritovi, devátá Klaře Anderssonové a desátý je Gustav Bergström.

Poslední tři jmenovaní nezažili bezproblémovou sobotu. Zatímco Anderssonová a Bergström kolidovali v prvních rozjížďkách, Chicherit se vlastním přičiněním zpomalil ve druhé jízdě.

Jediná žena ve startovním poli Klara Anderssonová nezažívá ideální začátek víkendu. Foto: CE Dealer Team


"Ve druhé jízdě jsem mířil za druhou příčkou. Pak jsem ale v posledním kole omylem aktivoval režim pro jízdu paddockem," mrzelo Chicherita.

V neděli program norského víkendu vyvrcholí. Nejprve přijde na řadu warm-up (10:00), poté třetí jízdy (11:10), čtvrté jízdy (13:35), první semifinále (16:05), druhé semifinále (16:15) a nakonec finálové klání (16:35).

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Kristoffersson Motorsport

 

Komentáře ke článku