Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Kralující Marczyk i rychlý Cais

Kralující Marczyk i rychlý Cais

Maďarská rallye – pátek

Do závěrečného podniku rallyeového mistrovství Evropy vstoupil nejlepším způsobem Mikolaj Marczyk. Dvojnásobný šampion Polska vyhrál jak volný trénink, tak kvalifikační etapu i úvodní superspeciálku na závodišti Rábocsiring. Jen o půl sekundy za Marczykem se nachází Martins Sesks. České fanoušky potěšil třetím časem Erik Cais.

„První místo při superspeciálce na Rábocsiringu. Musím uznat, že to byl velmi dobrý den,“ hodnotil jezdec závodící s vozem Škoda Fabia RS Rally2 svůj úspěšný vstup do soutěže po 2,4 kilometrů dlouhém testu.

Model Škoda Fabia RS Rally2 obsadil kompletní první trojici. S tímto vozem totiž závodí i Sesks s Caisem. Sesks má velmi blízko k tomu, aby si v Maďarsku zajistil titul vicemistra. V průběžném pořadí má totiž náskok 33 bodů před Madsem Ostbergem a Efrénem Llarenou, kteří se dělí o třetí místo. Ve hře už ale zůstává jen 35 bodů.

Erik Cais začal v Maďarsku třetím časem. Foto: FIA ERC



Ostberg a Llarena se nedělí pouze o třetí pozici v šampionátu, ale také o čtvrté místo v průběžném pořadí soutěže. Na úvodní vložce totiž oba zajeli čas 1:38,3. Za vedoucím Marczykem momentálně zaostávají o 1,4 sekundy.

 

Mareš také v desítce



Mezi nejlepší desítkou se na úvodním úseku soutěže neumístil jen jeden Čech. Kromě Erika Caise se do ní probojoval také Filip Mareš. Ten se svou Škodou Fabia Rally2 evo zajel sedmý čas.

„Rozdíly jsou minimální. Zítra nás čeká pořádná porce soutěžních kilometrů. Jdeme nabrat síly a zítra budeme bojovat od prvních metrů naplno,“ napsal jezdec stáje Entry Engineering na sociálních sítích.

Maďarské soutěže se účastní ještě další dva čeští závodníci – Filip Kohn s Fordem Fiesta Rally3 a Martin Rada s vozem Abarth 124 Rally RGT. Zatímco Kohn je po pátku třicátý, Rada čtyřicátý šestý.

Komplikace pro domácí želízko



Domácí fanoušci vkládali před Maďarskou rallye naděje mimo jiné i do Miklóse Csomóse. Jezdec stáje GR Motorsport se při srpnové Barum rallye ve Zlíně blýskl celkovým třetím místem. Na úvodní maďarské superspeciálce ho ale potkal smyk v levotočivé zatáčce. I kvůli tomu nyní figuruje až na 11. místě.

Pozornost budí i start hvězdy závodů cestovních vozů a současně šampiona světového poháru WTCR z roku 2019 Norberta Michelisze. Devětatřicetiletý jezdec zažívá svou rallyeovou premiéru za volantem vozu Hyundai i20 N Rally2 a po pátku je patnáctý. Superspeciálku si ovšem užil.

Norbert Michelisz závodí v rallye vůbec poprvé. Foto: FIA ERC



„Před tisíci diváky to byl skvělý zážitek. Hodně jsme si zabojovali,“ byl po dojezdu do cíle nadšený.

Sobota bude první ostrým dnem soutěže. Jezdci absolvují sedm rychlostních zkoušek o celkové délce 120,93 kilometrů.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: FIA ERC

 

Komentáře ke článku