Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Výlet Toyoty na Šumavu

Výlet Toyoty na Šumavu

Na místním asfaltu testoval i Rovanperä

Premiérová Středoevropská rallye již je za rohem a nic náhodě nenechávají ani u Toyoty. Minulý týden se proto japonská značka vydala testovat na Strakonicko. Zde se po místním asfaltu proháněli úřadující šampion Kalle Rovanperä, osminásobný mistr světa Sébastien Ogier a také Elfyn Evans.

„Líbí se mi tu, jsem rád, že jsem opět tady,“ pochvaloval si Rovanperä svou další návštěvu Česka. Pozitivní dojmy v něm zanechalo i samotné testování. „Bylo to dobré, celý den se auto zlepšovalo, takže teď cítíme hodně sebevědomí. Udělali jsme všechno, co jsme chtěli, takže si slibujeme od závodu hodně. Asfalt je pěkně hladký, ale bude to náročné, protože se podmínky kvůli počasí mohou měnit,“ dodává.

V podobném duchu jako Rovanperä se vyjádřil i Sébastien Ogier. Francouz, který už se v současnosti účastní soutěží WRC jen příležitostně, se ovšem obává deště.

„Je to sice zábavný asfalt, ale nejsem si jistý, jestli má startovní pozice (v první etapě bude startovat jako pátý – pozn. red.) bude optimální. Bude záležet na počasí. Pokud bude sucho, tak můžeme bojovat o přední pozice. Když ale budou podmínky záludnější, mohlo by to být náročné, když před vámi bude startovat několik vozů,“ prozradil pro server Motorsport.

Test Toyoty probíhal na tříkilometrovém úseku mezi Mečichovem a Čečelovicemi, který byl letos součástí Rallye Pačejov. Během testování platila bezpečnostní opatření jako na standardní rychlostní zkoušce. Trasa byla po dobu testování uzavřena a hlídali ji traťoví komisaři. Zatímco Evans jezdil v úterý, Ogier usedl za volant ve středu a Rovanperä šel do akce ve čtvrtek. Pokaždé se jezdilo od půl 9 ráno až do pozdního odpoledne s pauzou na oběd.

Prozrazené tajemství



V Česku Toyota chtěla testovat tajně, tento záměr jí ale úplně nevyšel. Celá věc se totiž v rallyeové komunitě velmi rychle rozkřikla a u trati se tak objevovali i fanoušci. S nimi se jezdci po skončení testovacího programu fotili nebo se jim podepisovali.

 Kalle Rovanperä si našel čas i na fanoušky. Foto: Středoevropská rallye/Tomáš Kříž



„Normálně závodníky od fanoušků i mediálních aktivit při testování držíme spíš zpátky, ale tady toho nebylo moc,“ říká týmový PR manažer Justin Neumann.

Středoevropská rallye se uskuteční od 26. do 29. října. O její pořadatelství se podělí Česko, Německo a Rakousko. Začne se na našem území. Ve čtvrtek se uskuteční start na Hradčanském náměstí v Praze, následně superspeciálka na dostihovém závodišti Velká Chuchle a poté se posádky vydají i na Čínovský okruh nedaleko Klatov. Páteční program se odehraje na Šumavě. Zbývající dva dny už se pojede v Německu a Rakousku. Centrum soutěže i cíl bude v Pasově. Celkem na závodníky čeká 313 ostrých kilometrů.

Není vůbec vyloučeno, že soutěž rozhodne o novém šampionovi. Kalle Rovanperä totiž do podniku vstoupí s náskokem 31 bodů před Elfynem Evansem. Pokud Fin povede i na konci víkendu o více než 30 bodů, bude mít svůj druhý titul v kapse.

Na závěr dodejme, že Rovanperä nebude v Česku závodit poprvé. V minulosti byl totiž jezdcem továrního týmu Škoda, v jehož barvách v roce 2019 ovládl Rallye Bohemia. Ve stejné sezoně s týmem dosáhl také na titul mistra světa v kategorii WRC 2 Pro a poté už vedly jeho kroky k Toyotě do té nejvyšší kategorie. V roce 2022 se objevil i na Pražském rallyesprintu v roli předjezdce s vozem Toyota GR Supra.

Zdroj: Středoevropská rallye, Motorsport, Autonoviny, úvodní foto: Středoevropská rallye/Tomáš Kříž

Komentáře ke článku