Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

SUV střižené dle vkusu zákazníků

SUV střižené dle vkusu zákazníků

Premiéra Toyoty Yaris Cross

Toyota dnes představila nové SUV s označením Yaris Cross. Bude se vyrábět od roku 2021 v závodě Onnaing poblíž francouzského Valenciennes.

Když jsme s tímto projektem začínali, uvědomovali jsme si, že zájemci o malé SUV přikládají největší důležitost stylu, avšak současně volají po vysoké úrovni praktičnosti. To není snadné spojit dohromady, zejména v  takto kompaktním balení. Od počátku koncepce návrhu jsme měli na paměti evropského zákazníka, ale potřebovali jsme jej o něco lépe pochopit. Takže jsme vyrazili do terénu a ptali se reálných uživatelů, abychom poznali jejich životní zvyky, co mají rádi, co v průběhu dne dělají a také, jak se baví,“ uvedl Lance Scott, generální ředitel pro design ze studia Toyota EDD v Nice.

Vůz je postaven na podvozkové platformě GA-B od Toyoty. Rozvor 2560 mm je stejný jako u hatchbacku Yaris, vůz je však celkem o 240 mm delší (přední převis +60 mm, zadní převis +180 mm) ve prospěch většího místa v interiéru.

Páté dveře se otevírají elektricky

Hybridní soustava zahrnuje zážehový tříválec o objemu 1,5 litru s Atkinsonovým cyklem, dosahující maximálního výkonu 116 koní. Pohon všech kol AWD-i přináší vyšší stabilitu a lepší záběrové schopnosti. Během rozjezdu a zrychlování přesměrovává hnací moment na zadní nápravu. Při běžném použití se Yaris Cross chová jako vůz s pohonem předních kol, avšak zaznamená-li ztrátu přilnavosti, automaticky přechází do režimu čtyřkolky. 

Vůz se začne vyrábět v průběhu příštího roku

K dispozici jsou elektrické otevírání pátých dveří a výškově nastavitelné dno zavazadelníku. Nákladový prostor je také vybaven systémem pružných pásů k zajištění předmětů.

Komentáře ke článku