Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Koncept škodováckého elektrického závoďáku na výstavě v Bruselu

Koncept škodováckého elektrického závoďáku na výstavě v Bruselu

Vzdává poctu legendárnímu modelu 1100 OHC

Škoda představila počítačově animovaný model elektrického závodního vozu s názvem Vision GT. Model vychází z legendárního sportovního vozu Škoda 1100 OHC z roku 1957. Stojí za ním tým v čele se škodováckým šéfdesignerem Oliverem Stefanim. K vidění je v Bruselu na výstavě s názvem Design a transformace. Ta se koná při příležitosti našeho předsednictví v Radě Evropské unie.

"Škoda Auto vysílá tímto konceptem jasný signál udržitelné sportovnosti a emocí v digitálním věku. Digitální studie Vision GT navazuje na tradici série Ikony v novém kabátě, která zahrnuje rovněž ikonické historické vozy automobilky Škoda Auto, mezi které patří Škoda 130 RS, Škoda Felicia nebo Škoda Rapid Monte Carlo," uvádí značka v tiskové zprávě.

Stejně jako výchozí model 1100 OHC má i Vision GT červenou barvu a otevřenou karoserii. Najdeme zde ale také rozdíly. Studie elektrického vozu je totiž zpracována jako jednomístná se sedadlem pro řidiče uprostřed. Futuristický volant se zploštělou horní i spodní částí je vyroben z karbonu. Nad ním je umístěna plochá obrazovka, která rovněž plní úlohu větrné clony. Důležité informace jsou pilotovi promítány přímo na hledí přilby, tedy podobně jako u průhledového displeje. Koncept vozu má rovněž aktivní kokpit s odpruženým sedadlem, aktivní aerodynamiku či dvoudílné zadní křídlo.

"Aktivní kokpit pilota s odpruženým sedadlem je navržen pro optimální vyrovnávání přetížení. Exteriér se vyznačuje čistými liniemi a ostrými hranami. Její vzhled připomíná současné závodní vozy formule E, a to zejména díky efektně řešenému dvoudílnému zadnímu křídlu. Aktivní aerodynamika zajišťuje optimální jízdní vlastnosti za všech okolností. Mezi oběma horními profily blatníků svítí nový nápis Škoda v podobě hologramu v jasně červené barvě. Nápis se nachází také na velmi nízké přídi, která kopíruje zakřivenou linii vozů Škoda," říkají dále tvůrci.

Elektrický koncept Vision GT vychází z modelu 1100 OHC. Foto: Škoda


Výstava Design a transformace se koná v bruselském Muzeu designu až do 8. ledna 2023. Kromě konceptu Vision GT zde můžeme narazit i na původní model 1100 OHC. Výrobky a návrhy z let 1990 až 2020 prezentuje na výstavě také řada dalších českých firem. Některé exponáty jsou do 2. října k vidění i v Pražském domě v Bruselu.

Zdroj a úvodní foto: Škoda Auto

Komentáře ke článku