Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Smrt vysílaná v přímém přenosu

Smrt vysílaná v přímém přenosu

SMS za volantem může být poslední

V Dánsku jedna motoristická společnost testovala, jaký je rozdíl mezi opilcem a řidičem, který si hraje s mobilem. Kupodivu veselý šofér i po třech panácích tvrdého alkoholu řídil líp než ten, který za jízdy telefonoval nebo esemeskoval.

Tímto zlozvykem jsou nejčastěji postiženy ženy a lidé mladší třiceti let. Právě tihle řidiči jezdí agresivně, motají se z pruhu do pruhu, nepoužívají blinkry. Pravděpodobnost nehody se zvyšuje 23krát.

V květnu tohoto roku se u Budapešti čelně srazil mikrobus s nákladním autem. Jeho řidič vysílal svou jízdu na Facebooku. Natočil i havárii, při které zemřelo devět lidí. Loni se o svou smrt podělila mladá Češka na Mostecku. Ona zahynula, spolujezdkyně přežila s těžkými poraněními.

Skoro pětinu všech nehod v České republice zaviní nepozornost při řízení. V minulém roce u nás kvůli ní na silnicích zemřelo 65 osob. Třetí nejčastější příčinou podobných událostí je mobil za volantem.

Každodenně vídáváme jedince, kteří při řízení vozidla drží mobil a telefonují nebo píší zprávy. Přitom se nesoustředí na dění v silničním provozu,“ uvedl plukovník Tomáš Lerch, ředitel služby dopravní policie Policejního prezidia ČR.

Při psaní krátké zprávy ztratí řidič pozornost na pět vteřin. Za tu dobu ujede při pouhé padesátce 90 metrů, tedy délku fotbalového hřiště. Každý, kdo začne za volantem chatovat, tak extrémně riskuje,“ dodal Tomáš Neřold, pověřený řízením Samostatného oddělení Besip Ministerstva dopravy ČR.

Komentáře ke článku