Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Korejské automobilky vyvíjejí bezdrátové nabíjení

Korejské automobilky vyvíjejí bezdrátové nabíjení

Elektromobil by si měl ke stanici i sám přijet

Automobilky Kia a Hyundai chtějí usnadnit život majitelům elektromobilů bezdrátovým nabíjením s funkcí automatického parkování AVPS (Automatic Valet Parking System). Korejské společnosti tuto technologii představují ve videu, ve kterém si hlavní roli zahrál dechberoucí koncept Hyundai Le Fil Rouge.

Důvodem, proč se tyto technologie spojily, je očekávaný nárůst prodejů elektromobilů a s ním i přeplněná parkovací místa s dobíjecími stanicemi. Automobil, který si sám najde nabíjecí místo a ještě k němu přijede, bude vítanou technickou revolucí. 

Jakmile se vůz na přiděleném místě plně nabije, přeparkuje se autonomně na jiné místo. Pokud řidič elektromobil potřebuje, přivolá si jej pomocí aplikace v chytrém telefonu a ten potom sám přijede na místo, odkud na nabíjení vyrazil. Tato technologie je reálná díky pokročilému vývoji elektromobilů, dobíjecích stanic a chytrých telefonů.

Hyundai a Kia plánují spuštění tohoto systému do roku 2025, kdy by čtvrtá úroveň autonomity již měla být běžnou součástí silničního provozu. Výrobci také chtějí do dvou let začít prodávat částečně autonomní vozidla, předtím, než v roce 2030 spustí výrobu vozů s plně autonomním řízením. Plány to jsou velkolepé. Uvidíme, jak jim to bude fungovat.

Komentáře ke článku