Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Autonomní vozy zvládnou více než živý řidič

Autonomní vozy zvládnou více než živý řidič

Výzkum Toyoty využívá umění závodních jezdců

Výzkumníci z centra Toyota Research Institute (TRI) ve spolupráci s laboratoří Dynamic Design Stanfordovy univerzity zkoumají, jak skloubit instinkty profesionálních jezdců s postupy autonomního řízení. Cílem je navrhnout technologie aktivní bezpečnosti nové úrovně a zajistit jejich široké rozšíření.

Každý den dochází ke smrtelným dopravním nehodám za extrémních situací, v nichž by většina řidičů k jejich odvrácení musela disponovat nadlidskými dovednostmi. Snažíme se vyvinout propracované řídicí algoritmy znásobující šoférské schopnosti. To je podstatou přístupu označovaného jako Toyota Guardian,“ uvedl Gill Pratt, generální ředitel TRI a vedoucí vědeckého týmu Toyota Motor Corporation.

K většině havárií sice dochází za vcelku standardní konstelace, ale jindy by bylo třeba provést manévr, přesahující běžné hranice ovladatelnosti. Například při průjezdu zatáčkou na mokré nebo kluzké silnici se profesionál uchýlí raději k driftování.

Naše pracoviště se od roku 2008 inspiruje uměním závodních pilotů při navrhování algoritmů umožňujících autonomním vozidlům zvládat ty nejnáročnější nouzové stavy. Prostřednictvím tohoto výzkumu máme možnost výrazněji přetavit tyto nápady v reálnou záchranu životů na silnicích,“ prohlásil profesor Chris Gerdes z Dynamic Design.

Experimentální výsledky ze Stanfordu potvrdily správnost koncepce architektury schopné ovládat „zadokolky“ ve smyku prostřednictvím brzd, řízení a pohonu. TRI ji nyní uplatňuje u platforem různých modelů včetně GR Supry.

Komentáře ke článku